Wakeboardi ehk veelaua ajalugu

0

Ajalugu pärast eestlaste saavutusi ehk nii nagu teab muu maailm

Tundub nii, et spordialad, mis vähegi lauaga seotud, on alguse saanud surfist. Nii ka veelaud.

Kuna surfarid ei saa ilma veepeal sõitmata olla, siis tuli midagi ette võtta, et leevendada oma surfipalaviku lainete vabal päeval. 70-ndatel tõmmati surfareid köiega paadi taga, vahest kasutati vedamiseks ka autosid. Paadi taga sõitmiseks kasutati lühemaid laudu, et kontroll oleks parem. 1985 aastal võttis San Diego surfar Tony Finn kasutusele laua, mida ta kutsus Skurferiks – hübriid veesuusast ja surfilauast. Laud ise nägi välja nagu väike surfilaud, millega sai paadilainel sõites teha surfimis manöövreid. Laual ei olnud mingeid sidemeid ega klambreid.

Suurim läbimurre veelaua arengus toimus samal aastal, kui Finn kinnitas oma lauale esimest korda sidemed. Samal ajal tegi seda sama Jimmy Redmon Texases, kes kinnitas sidemed firma Redline veesuusale. See uuendus võeti kasutusele üheaegselt, kus juures kumbki mees ei olnud teadlik, üksteise tegemistest. Sidemete lisamisega lauale, loodi sõitjatel võimalus paadi lainelt hüpata ja sooritada erinevaid trikke.

Esimene Skurferite võistluste ülekanne tehti ESPN telekanali poolt 1990 aastal. Kuid see veespordiala ei võitnud kuidagi populaarsust, sest Skurferiga suutsid sõita ainult kogenud ja tugevad sportlased, sest seda lauda oli väga raske kontrollida. Eriti keeruliseks osutus veest välja tulek, kuna lauad olid kitsad ning ei omanud hõljuvust.

Esimesena esitles veelauda Herb O’Brien. Tegemist oli neutraalselt hõljuva lauaga, millel nimeks Hyperlite. Tema leiutis leidis laialdast vastukaja ning veelaud oligi massidesse paisatud. Tänu Hyperlite laua hõljuvusele, muutus veest start oluliselt lihtsamaks ning tänu sellele said veelauaga sõita kõik – vanusest 4-80 eluaastat.

Esimesed Hyperlitei poolt valmistatud lauad nägid välja nagu surfilauad ehk olid ühe otsaga. 1993 aastal võttis firma Redmon kasutusele kahe otsaga lauad, mis võimaldab sõitjal sooritada oluliselt rohkem trikke kui sõites üheotsalise lauaga.

1989 aastal asutas Jimmy Redmon Word Wakeboard Association-i (Maailma Veelaua Assotsiatsioon). Tema töötas välja ka veelaua võistluste hindamise reeglid ning viis veelaua sellele tasemele, mis ta hetkel maailmas on. Loomulikult peetakse teda ka veelaua “guruks”.

Professionaalseid võistlusi hakati korraldama 1992 aastal. Esimene veelaua ajakiri Wake Boarding ilmus 1993 aastal. Tänapäeval võtab Veelaua Maailmameistrivõistlustest osa laudureid rohkem kui 15 erinevast riigist. Hetkel on kõige kõrgemalt hinnatud veelaudurid, kes on võitnud Pro Wakeboard Tour, Vans Triple Crown of Wakeboarding ja Wakeboard Word Cup-i.